Domů  
  Novinky   
  ZO ČSV Říčany   
  Zveme vás   
  Z naší činnosti   
  Napište nám   
 
 
  Jak začít  
  Fotogalerie  
  Medové recepty  
  Perníkové chaloupky  
  Odkazy  


Úvod
Medovník
Perníčky
Perníky
Ostatní
Nápoje
Lékárna

Medové recepty

- medové nápoje



Malinová šťáva

Borůvková šťáva

Třešňová šťáva

Medový nektar
Medová citronová limonáda

Medová citronová šťáva

Medový vaječný likér











Malinová šťáva

Do hliněné nádoby dáme 500 g medu. Vlejeme 1 litr čisté malinové šťávy a necháme asi 5 minut vařit na prudkém ohni. Pěnu sbíráme. Čistou šťávu nalijeme do čisté vymyté lahve, dobře zazátkujeme a uložíme v chladu a suchu.





Borůvková šťáva

Borůvky přebereme, opereme, rozmačkáme, přecedíme přes žíněné sítko nebo látku a nalejeme do vařícího medu. Na 1 litr šťávy 500 g medu. Povaříme asi 5 minut, pěnu sebereme. Hotovou šťávu vlijeme do čistých vymytých sklenic, dobře zazátkujeme a uložíme v chladu a suchu.





Třešňová šťáva

Zralé třešně se odpeckují, rozmačkají a procedí. Přidají-li se ke třešním višně, je lépe přidat o trochu více medu. Jinak stačí na 1 litr šťávy 500 g medu. Do vařícího medu vleje se šťáva a vaří se 5 minut. Pěna a usazené bílkoviny se seberou a čistá šťáva plní do čistých lahví.





Medový nektar

Do sodovky se přidá roztok čistého medu. Vznikne zlatožlutý šumivě pěnící medový nektar.





Medová citronová limonáda

Do 1/2 litru vody se vmíchá šťáva z 1/2 citronu a v ní se rozpustí 3-4 lžíce medu.





Medová citronová šťáva

V 1 litru vroucí vody se rozpustí 2 kg medu a přimíchá se šťáva z 8-10 citronů. Povaří se, procedí, plní do lahví a v páře se sterilizuje. Zředěním studenou vodou vytvoříte osvěžující nápoj.





Medový vaječný likér

Svaří se 3/4 litru čerstvého mléka s jedním luskem vanilky (nebo jedním vanilinovým cukrem). Ihned po varu se začne míchat, odstaví z plotny (nesmí se utvořit škraloup) a za pečlivého kverlování se po částech přidává 6 čerstvých žloutků, dokonale zbavených bílků. Po přidání žloutků se vmíchá 40 dkg čistého medu. Míchá se pečlivě půl hodiny a po této době se nádoba postaví do studené vody až do té doby, kdy teplota směsi klesne pod 20 stupňů Celsia. Pak se po částech vmíchá 1/4 litru čistého lihu. Uložením získává likér skvělé chuti.





© 2005 ZO ČSV Říčany, Webmaster: Šmídová Marie