Domů  
  Novinky   
  ZO ČSV Říčany   
  Zveme vás   
  Z naší činnosti   
  Napište nám   
 
 
  Jak začít  
  Fotogalerie  
  Medové recepty  
  Perníkové chaloupky  
  Odkazy  


Úvod
Medovník
Perníčky
Perníky
Ostatní
Nápoje
Lékárna

Medové recepty

- další recepty

   
   Medové máslo
      Turecký med
         Medový dort
            Vločkové řezy
               Tvarohový dort
                  Slovenské krémeše
                     Celozrnné houstičky
                       Medové kostky
                           Ořechovo-medovo-skořicový šneci
                              Nepečný medový závin
                                 Bábovka s medem
                                     Vánoční marcipánky
                                          Drobné medové pečivo
                                               Medové koláčky
                                                    Medové čtverečky
                                                      Medová kolečka s kokosem
                                                            Slunečnicové medové placičky
                                                                Oříšková medová pochoutka
                                                                   Medové košíky
                                                                       Medové trubičky
 




Medové máslo

Čerstvé máslo bez přísad utřeme v porcelánové nebo skleněné nádobě do pěny, do které přidáváme stále míchajíce rozpuštěný, avšak studený med. Takto utřeným medovým máslem potíráme pečivo.Medové máslo po zpracování uschováme ve studenu i několik dní.

Poznámka: Nemáte-li čas namažte si rohlík máslem a potřete medem :-)





Turecký med

3 bílky, 18 dkg cukru, 10 dkg medu, 12 dkg sekaných oříšků

Med dáme rozehřát, ale ne vařit. Bílky s cukrem postavíme do vařící vody a šleháme do zhoustnutí. Pak tenkým pramínkem za stálého míchání přiléváme med. Nakonec přimícháme oříšky či ořechy. Hmotu necháme prochladnout a pak ji natíráme na bílé oplatky asi na 1 cm vysoko. Svrchu je přikryjeme též oplatkou a zatížíme lehkým prkénkem. Druhý den je krájíme na úzké proužky.




Medový dort

25 dkg žitné mouky, 1/4 kg medu, 4 žloutky, 1/2 kávové lžíce pečivového prášku, 2krát na špičku nože skořice, 2 lžíce vlažné vody, 3 dkg kandisované kůry pomerančové, 3 dkg citronátu a ze 4 bílků tuhý sníh.

Třeme žloutky s medem a sodou do zhoustnutí. Pak přidáme dvě lžíce vlažné vody, skořici a 1/2 připravené mouky. Potom z bílku ušleháme tuhý sníh a vždy lžíci sněhu a lžíci zbylé mouky k utřené mase zlehka přidáváme. Naposled zlehka přimícháme sekanou kandisovanou kůru a citronát.Dort pečeme ve formě máslem vymazané a moukou vysypané zvolna as 3/4 hod.




Vločkové řezy

10 dkg vloček, 1/4 mléka, 20 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, 5 dkg másla, trošku skořice, citronová kůra, 1 lžíce medu, 1 lžíce rumu.

Vločky zalejeme vroucím mlékem, necháme asi 20 minut stát. Přidáme rozpuštěné máslo, med, cukr, skořici, citronovou kůru, kakao, mouku a prášek do pečiva a vše propracujeme v těsto, které se dá na vymazaný a vysypaný plech.



Tvarohový dort

Na těsto - 160 g hladké mouky, 120 g másla nebo hery, 40 g cukru moučky, půl prášku do pečiva. Na náplň - půl kg měkkého tvarohu, 3 vejce, 4 lžíce tekutého medu (pokud máme jen zcukernatělý, dáme sklenici s medem do hrnce s teplou vodou a pozvolna necháme změknout), skořice.

Mouku prosijeme s práškem do pečiva a s máslem promneme, nakonec přidáme cukr a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném válu těsto rozválíme na placku a vyložíme jím středně velkou koláčovou formu - dno i stěny. Těsto, které přesahuje, odkrojíme a formu s těstem odložíme do chladu. Tvaroh prolisujeme a dobře promícháme s medem a rozšlehanými vejci, ochutíme skořicí. Náplň dáme na těsto, ještě poprášíme skořicí. Upečeme.



Slovenské krémeše

Na těsto: 250 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 polévková lžíce rumu, 50 g másla nebo Hery, 1 vejce, 1 žloutek, 1 polévková lžíce medu, 1 lžička jedlé sody, 1 polévková lžíce mléka.

Na žloutkový krém: 1 litr mléka, 3 až 4 žloutky, 2 vanilkové pudingy, 2 lžičky hladké mouky, 250 g měkkého másla, 150 g moučkového cukru.

Na šlehačku: 1 balení šlehačky v prášku, 150 ml mléka.


Všechny suroviny pro přípravu těsta dobře propracujeme a těsto dáme na 2 hodiny do ledničky ztuhnout. Těsto rozdělíme na 2 poloviny a každou vyválíme na pomoučené ploše na plát velikosti dna plechu (asi 38 x 30 cm). Plát natočíme na váleček a přeneseme na otočené pomazané a posypané dno plechu. Dáme péci do předehřáté trouby asi na 180 stupňů Celsia na 10 až 12 minut. Po upečení plát ihned stáhneme na mřížku (opatrně podebereme dortovým nožem) a necháme vychladnout. Stejným způsobem upečeme i druhý plát.

Příprava žloutkového krému: Ve 1/4 mléka rozmícháme žloutky, puding, mouku a ve zbylém mléce uvaříme hustý pudingový krém, který za občasného zamíchání necháme zcela vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, do které po částech zašleháváme pudingový krém. Krém natřeme na upečený plát a necháme ztuhnout v ledničče asi 30 minut. Po té na krém natřeme ušlehanou šlehačku podle návodu. Přiložíme druhý plát, rohy lehce zatížíme a necháme do druhého dne uležet. Před servírováním nakrájíme na řezy a lehce posypeme práškovým cukrem.



Celozrnné houstičky

Na těsto: 200 g hladké mouky, 200 g celozrnné mouky, 1 balíček sušeného droždí, 1 polévková lžíce tekutého medu, 2 lžičky soli, 8 polévkových lžic olivového oleje, 240 - 250 ml vlažné vody. Na posypání: slunečnicová semínka, mák, sezam.


Do mísy dáme suroviny potřebné pro přípravu těsta. Vařečkou vypracujeme tužší těsto, které poprášíme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu nakynout. Nakynuté těsto můžeme vyválet na placku asi 5 mm silnou a vykrajovat formičkami různé tvary nebo můžeme z válečků (asi 8 cm dlouhých a 2 cm širokých) splétat copánky jako housky apod. Kousky pokládáme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě asi 30 minut nakynout. Poté potřeme vodou a posypeme semínky. Dáme péci při 200 stupních Celsia na 20-25 minut.



Medové kostky

Zcukernatělý med nakrájíme na kostky, které několikrát ponoříme do čokoládové polevy a obalíme v kokosové strouhance.



Ořechovo-medovo-skořicový šneci

1 listové těsto, 3 lžíce pískového cukru, 3 lžíce sekaných lískových oříšků, 1 lžíce mleté skořice, 1 skořicový cukr, 2 lžíce tekutého medu, 2 lžíce rozpuštěného tuku (máslo, Hera).


Listové těsto rozválíme na plát a potřeme ho rozpuštěným máslem nebo Herou, potom ho posypeme cukrem, sekanými oříšky a skořicí (podle chuti můžeme přidat ještě rozinky nebo kandované ovoce. Nakonec pokapeme rozpuštěným medem. Pak těsto svineme do rolády a nakrajíme na kolečka silná 1 cm. Šneky dáme na plech, upečeme a nakonec je ještě pocukrujeme skořicovým cukrem.



Nepečený medový závin

Tmavé těsto: 250 g piškotý, 150 g moučkového cukru, 100 g medu, 40 g kakaa, trochu silné černé kávy i s lógrem.

Bílé těsto: 150 g másla, 1 vanilkový cukr, 100 g moučkového cukru, 50 g medu, 100 g kokosové moučky.


Piškoty rozemeleme a smícháme s cukrem, medem, kakaem a kávou. Zpracované těsto vyválíme. Z másla, vanilkového cukru, moučkového cukru a kokosu vyrobíme světlé těsto. Obě těsta stočíme do závinu a dáme do chladu. Dobře vychlazené podáváme.



Bábovka s medem

250 g hladké mouky, 100 g másla, 60 g cukru, 60 g medu, 3 vejce, citronová kůra, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 80 g mandlí, 1/8 l kávové smetany, 1 sáček vanilinového cukru.


Máslo třeme s cukrem a medem do pěny. Postupně přidáváme žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a strouhané loupané mandle. Do utřené hmoty pak střídavě vmícháváme mouku a smetanu. Nakonec těsto zkypříme sněhem, oslazeným vanilinovým cukrem. Bábovku pečeme v předehřáté troubě, ve vymazané a vysypané větší formě asi 35 minut.



Vánoční marcipánky

40 dkg hladké mouky, 3 dkg moučkového cukru, 5 dkg tuku, 1 vejce, 8 dkg medu, 2 lžíce kakaa, 5 dkg nasekaných ořechů (lískových, vlašských), mletá skořice, 1 tlučený hřebíček, 1/2 lžíce jedlé sody.


Do mouky proseté s jedlou sodou dáme tekutý med, vejce, vlažný tuk, cukr, ořechy, skořici a hřebíček. Vypracujeme tužší těsto, necháme do druhého dne uležet.

Druhý den znovu propracujeme a na pomoučeném vále tence vyválíme. Vykrajujeme různé tvary, pečeme na vymazaném plechu v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Upečené zdobíme bílkovou polevou.



Drobné medové pečivo

50 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 2 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce mléka, 1 prášek do pečiva.


Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme do druhého dne uležet. Vyválíme na tenký plát, vypichujeme drobné tvary a na vymazaném a vysypaném plechu necháme opět několik hodin odpočinout. Před dopečením potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě prudce upečeme. Zdobíme polevou, oříšky, mandlemi nebo barevnou bílkovou polevou.



Medové koláčky

50 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 20 dkg másla, 1 vejce, 10 dkg medu, 1/2 prášku do pečiva.


Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme do druhého dne uležet. Vyválíme na tenký plát, vykrajujeme kolečka, na vymazaném a vysypaném plechu pečeme dorůžova. Slepujeme krémem nebo marmeládou.



Medové čtverečky

15 dkg vlašských ořechů, lískových ořechů a oloupaných mandlí, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce medu.


Umeleme ořechy a mandle, přidáme kakao a vše spojíme medem. Zpracujeme na hladké těsto, rozválíme na alobalu do tloušťky 1 cm a potom krájíme na čtverečky. Ozdobíme půlkou mandle, klademe na máslem vymazaný plech a v mírně vyhřáté troubě asi 5 min rozpékáme.



Medová kolečka s kokosem

16 dkg hladké mouky, 6 dkg moučkového cukru, 6 dkg másla, 1 žloutek, 1 lžíce medu, 6 dkg strouhaného kokosu.


Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Upečeme na vymazaném plechu a vychladlá slepujeme kokosovou náplní.

Utřeme 8 dkg másla s 6 lžícemi moučkového cukru, 1 lžící medu, 2 lžícemi rumu, 12 dkg kokosové moučky.



Slunečnicové medové placičky

25 dkg hladké mouky, 5 dkg moučkového cukru, 15 dkg tuku, 1 vejce, 1 vrchovatá lžíce medu, 2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého zázvoru, citronová kůra, špetka soli.


Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme kolečka a klademe na plech s pečícím papírem. Na každé kolečko dáme vychladlou lžičku medové smetany. Svaříme 10 dkg medu s 10 dkg másla a vmícháme 20 dkg oloupaných slunečnic, necháme vychladnout. Cukroví pečeme při 180 stupních Celsia.



Oříšková medová pochoutka

15 dkg mletých lískových oříšků, 10 dkg mletých sojových vloček, 2 lžíce medu, na špičku nože mleté skořice a mletého anýzu, mléko dle potřeby.


Suché přísady promícháme, spojíme s medem a mlékem, zpracujeme na tužší těsto. Těsto vyválíme na desce posypané kokosovou moučkou na tloušťku 1 cm a formičkami vykrajujeme různé malé tvary. Do jejich středu vtlačíme lískový oříšek a necháme na vymazaném plechu v troubě volně usušit při mírné teplotě.



Medové košíky

Těsto: 250 g rostlinného tuku, 420 g hladké mouky, 140 g cukru moučky, 2 žloutky, citronové a vanilkové aroma. Náplň: 350 g cukru krupice, 200 g medu, 8 bílků, 1 pomeranč. Dohotovení: 100 g kandovaného ovoce, kakao na posypání, tuk na vymazání formiček.


Vychlazený rostlinný tuk nakrájíme na kousky, přidáme žloutky, cukr a hladkou mouku. Ochutíme několika kapkami citronového a vanilkového aroma. Těsto dobře a rychle zpracujeme, aby se nespařilo, bylo hladké a vláčné. Necháme 2 hodiny v chladu odpočinout. Těsto namačkáme do vymazaných formiček ve tvaru košíčků a pečeme při 180 stupních Celsia asi 15 minut. Ještě teplé vyklopíme a necháme vychladnout. Ve vodní lázni vyšleháme bílky s cukrem do polotuhé hmoty. Potom sundáme z vodní lázně a dále šleháme s přidáním medu a 5 cl pomerančové šťávy. Pomocí sáčku s hladkou trubičkou naplníme košíčky a ozdobíme kandovaným ovocem a pomerančovou kůrou. Můžeme posypat kakaem.



Medové trubičky

Těsto: 500 g hladké mouky, 100 g tuku na pečení, 200 g cukru moučky, 3 lžíce medu, 4 lžíce mléka, 2 žloutky. Náplň: 180 g cukru krupice, 50 g medu, 200 ml mléka, 100 g lískových oříšků, piškotové drobečky, 100 ml ořechového likéru, 100 g čokoládové polevy.


Zpracujeme všechny suroviny na hladké vláčné těsto. Necháme přibližně dvě hodiny odležet v chladničce a pak vyválíme na tenký plát, ze kterého vykrajujeme kolečka o průměru 8 cm. Vykrájené kousky natočíme na trubičky, které se používají na kremrole. Pečeme při 200 stupních Celsia asi 10 minut. Ještě teplé trubičky opatrně sejmeme a necháme vychladnout. Do mléka přidáme mleté lískové oříšky, cukr, med a krátce povaříme. Necháme vychladit. Ochutíme ořechovým likérem a zahustíme piškotovými drobečky tak, abychom získali polotuhou konzistenci. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládovou polevu a trubičky do poloviny namáčíme. Nakonec trubičky naplníme oříškovou náplní.




© 2005 ZO ČSV Říčany, Webmaster: Šmídová Marie