Domů  
  Novinky   
  ZO ČSV Říčany   
  Zveme vás   
  Z naší činnosti   
  Napište nám   
 
 
  Jak začít  
  Fotogalerie  
  Medové recepty  
  Perníkové chaloupky  
  Odkazy  


Úvod
Medovník
Perníčky
Perníky
Ostatní
Nápoje
Lékárna

Medové recepty

- perníčky

 
Velmi dobré medové perníčky
Lahodné perníčky
Křehké vláčné perníčky
Perníčky na stromeček
Bílková poleva na zdobení perníčků
Veselé perníčky
Perníčky
Perníčky nejen vánoční
Piškotové perníčky
Slepované perníčky
 











Velmi dobré medové perníčky

Dobře umícháme 20 dkg cukrové moučky, 5 dkg másla a 3 vejce. Do hrnečku dáme rozpustiti 12 dkg medu, 1 kostičku dobré cikorky, na špičku nože skořice, tu samou dávku nového koření, feniklu a kardamonu. Rozpuštěnou směs přidáme k 50 dkg mouky a balíček kypřícího prášku smísíme s utřeným máslem, cukrem a vejci, těsto dobře propracujeme, vyválíme na stéblo silně a vykrajujeme formičkou, v mírné troubě na navoskovaném plechu upečeme, tvary se pomažou před pečením vajíčkem a posypou strouhanými ořechy.



Kardamon pravý (Elettaria cardamonum): je bylina, které se přičítají následující vlastnosti: optimalizuje funkci trávícího traktu, podporuje zažívání, léčí vřídky ústní dutiny, posiluje tělo, léčí mírné žaludeční obtíže, odstraňuje bolest při revmatických potížích. Jako koření se užívá v cukrářství, pekařství, uzenářství, do směsí koření, v arabských státech se např. přidává i do kávy. Slouží ale také k výrobě silice, likérů i ve farmaceutickém průmyslu.

Čekanka obecná (Cichorium intybus L.): je bylina, lidovým názvem též pocestník, cikorka, německá káva, koření sv. Petra. Z pražených kořenů nekvetoucích rostlin (forma radicosum) se připravuje náhražka kávy nebo přísada do kávy. V západní Evropě, hl. v Belgii a také v Itálii, se pěstuje čekanka (forma foliosum) pro etiolované pupeny, které chutnají mírně nahořkle a pojídají se jako salát.






Lahodné perníčky

Asi na 90 kousků. Na těsto: 100 g citronátu, 350 g medu, 150 g cukru, 50 g másla, 400 g hladké mouky, 250 g ml.mandlí, 1 sáček perníkového koření, 1 lžička strouhaného zázvoru, šp.tluč.nového koření, 2 lžíce kakaa, 5 kapek oleje, 1 a 1/2 lžičky kypř.prášku, 1 vejce, 3 lžíce griotky.
Na zdobení: 200 g moučkového cukru, 3 lžíce citronové šťávy, cukrové perličky.

Citronát nasekáme na maličké kousíčky. Zahřejeme med a rozpustíme v něm cukr a máslo. Smísíme mouku, mandle, citronát, koření, kakao, olej a sodu. Směs nasypeme k medovému krému, přidáme vejce, griotku a propracujeme. Vymažeme plech a ve vrstvě asi 2 cm na něj rozetřeme těsto. Necháme přes noc odležet. Druhý den rozpálíme troubu na 180 stupňů Celsia a korpus pečeme asi 30 - 40 minut. Moučkový cukr smícháme s citronovou šťávou, korpus polevou potřeme a posypeme cukrovými perličkami. Teplý perník krájíme na kostky.




Křehké vláčné perníčky

60 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 20 dkg másla, 3 vejce, 6 lžic tekutého medu, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do perníku.


Vypracujem tužší těsto, vyválíme, vykrajujeme různé tvary. Klademe na plech s pečícím papírem a při 180 stupních Celsia upečeme.




Perníčky na stromeček

250 g medu, 150 g pískového cukru, 125 ml vody, 500 g hladké mouky, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, 1 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 1 žloutek na potření.

Med, cukr a vodu svaříme, horké zpracujeme s moukou a kořením. Do téměř vychladlého těsta vpracujeme vejce a sodu smíchanou s trochou mouky. Těsto necháme alespoň 5 hodin odpočívat. Potom vyválíme placku 3 mm silnou a formičkami vykrajujeme různé tvary perníčků. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a ve středně teplé troubě upečeme. Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným žloutkem a po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou.




Bílková poleva na zdobení perníčků

Ušleháme tuhý sníh z bílků, žašleháme do něj 100 g krupicového cukru, dalších 100 g jen vmícháme. Vzniklou polevou naplníme cukrářský sáček nebo obyčejný mikrotenový, kterému jsme nepatrně odstřihli růžek a tenounkými "čárami" zdobíme perníčky.
Chceme-li mít polevu barevnou, rozmícháme v kapce vody, špetku potravinářského barviva a vmícháme jí do části hotové polevy.






Veselé perníčky

2 vejce, 200 g pískového cukru, 170 g rozpuštěného medu, 500 g hladké mouky, tlučené koření do perníku (2 kuličky nového koření, 1 kulička badyánu, 3 hřebíčky, trochu skořice, citronová kůra), 1 lžička jedlé sody, 80 g rozpuštěné Hery (nebo jiného rostlinného tuku), 2 žloutky na potření.

Vejce, cukr a med třeme 15 minut, pak přidáme mouku s kořením a sodou. Nakonec přilijeme tuk. Vypracované těsto necháme přes noc odpočinout v mikrotenovém sáčku (klidně i několik dní). Po té z něj vyválíme plát asi 4 mm silný a formičkami vykrajujeme různé tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem trochu dál od sebe (těsto pečením nabyde). Perníčky potřeme rozšlehaným žloutkem, když zaschne, potírání zopakujeme a pak je v horké troubě rychle upečeme. Vychladlé zdobíme bílkovou polevou , kterou můžeme lehce přibarvit potravinářským barvivem.




Perníčky

65 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 25 dkg ztuženého tuku, 4 vejce, 13 dkg tekutého medu, 1/2 lžíce perníkového koření, 3/4 lžíce mleté skořice, 1 a půl dkg jedlé sody.


Tuk nastrouháme nahrubo do mouky promíchané s kořením a jedlou sodou. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme uležet i týden v chladu.

Vyválíme, vykrajujeme různé tvary a klademe na pečící papír dál od sebe. Upečené dorůžova vyjmeme a ihned potřeme rozšlehaným vejcem. Sundáme z plechu a necháme na rovné ploše vychladnout. Zdobíme podle fantazie.






Perníčky nejen vánoční

40 dkg hladké mouky, 12 dkg moučkového cukru, 6 dkg tuku, 2 vejce, 10 dkg medu, 1 lžička perníkového koření, kůra z 1/2 citronu, 1 lžička jedlé sody.


Mouku prosejem s kořením a jedlou sodou. Zvlášť rozšleháme vejce s cukrem, medem a vlažným tukem. Nalijeme do mouky, přidáme citronovou kůru a vypracujeme těsto. Necháme minimálně hodinu v míse pod pokličkou odležet. Vyválíme na tloušťku 5 mm a vykrajujeme drobné tvary. Upečeme na vymazaném plechu, vychladlé zdobíme bílkovou polevou (1 bílek a 15 dkg cukru).




Piškotové perníčky

25 dkg hladké mouky, 8 dkg ztuženého tuku, 3 žloutky, 15 dkg medu, 5 dkg piškotů, 5 dkg oloupaných mletých mandlí, 1 lžíce rumu, 1 lžička perníkového koření, 1/4 lžičky jedlé sody.


Lehce zahřátý med utřeme se žloutky, tukem, mletými piškoty a rumem. Přidáme mandle, mouku smíchanou s jedlou sodou. Vypracované těsto necháme 2 hodiny v chladu odpočinout.

Na pomoučeném vále vyválíme na tloušťku 5 mm a vykrajujeme různé tvary. Klademe na vymazaný plech a v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia upečeme. Ještě teplé potřeme rozšlehaným vejcem, později zdobíme cukrovou polevou.




Slepované perníčky

Těsto: 50 dkg hladké mouky, 20 dkg pískového cukru, 6 dkg másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 4 lžíce rumu, 1 kávová lžička skořice, 2 lžičky jedlé sody. Krém: 3 dkg másla, 3 dkg mouky, 2 dl mléka, 10 dkg moučkového cukru 10 dkg másla.


Ve vodní lázni šleháme pískový cukr, máslo, vejce, med, rum a skořici. Přidáme jedlou sodu a třeme asi 2 minuty. Za horka zpracujeme na vále s hladkou moukou. Vyválíme na tloušťku 5 mm a vykrajujeme malá kolečka. Klademe je na vymaštěný plech dál od sebe a pečeme v předehřáté troubě. Upečená slepujeme krémem: Uvaříme hustou kaši ze 3 dkg másla, 3 dkg mouky a 2 dl mléka. Utřeme 10 dkg moučkového cukru s 10 dkg másla a spojíme se studenou kaší. Zdobíme čokoládovou nebo jahodovou polevou.







© 2005 ZO ČSV Říčany, Webmaster: Šmídová Marie