Domů  
  Novinky   
  ZO ČSV Říčany   
  Zveme vás   
  Z naší činnosti   
  Napište nám   
 
 
  Jak začít  
  Fotogalerie  
  Medové recepty  
  Perníkové chaloupky  
  Odkazy  


Perníkové chaloupky







 
























Perníková chaloupka č.1

500 g hladké mouky, 180 g krupicového cukru, 130 g medu, 2 vejce, 1 žloutek, 1 lžíce jedlé sody, půl kypřícího prášek do perníku, půl lžíce meruňkové marmelády.

Med, vejce a cukr ušleháme do pěny.Do větší mísy si připravíme mouku s kořením, jedlou sodou a meruňkovou marmeládou. Přidáme ušlehanou vaječnou směs a vypracujeme v tužší těsto, které zabalíme do mikroténového sáčku a necháme v chladném prostředí 1-2 dny odležet (těsto vydrží i o nějaký den déle). Mezitím si připravíme z pevného papíru šablony pro jednotlivé díly chaloupky. Po odležení těsto důkladně prohněteme na válu a vyválíme plát o síle asi 5 mm a podle připravených šablon vyřízneme díly chaloupky, které opatrně přeneseme na plechy vyložené pečícím papírem a ještě je podle šablon urovnáme. Ze zbylého materiálu můžeme vytvořit okenice, šindele, srdíčky, stromečky nebo ježibabu. Všechny díly potom upečeme dozlatova. Po upečení potíráme povrch rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí zdobíme pomocí kornoutu, nebo mikroténového sáčku s ustřihnutou špičkou, tenkým praménkem podle vlastní fantazie z polevy stěny a střechu. Hustší polevou slepíme jednotlivé díly k sobě. Párátky si můžete pomoci přidržet jednotlivé díly dokud nezaschnou.Po zaschnutí chaloupku dozdobíme. Na střechu se můžou lepit oříšky, mandle, lentilky nebo rozkrojené želatinové bonbony, vykrajovaná srdíčka nebo hvězdičky. Z polevy lze vytvořit na okrajích střechy rampouchy a sníh vytvořit posypáním moučkovým cukrem přes sítko nebo strouhaným kokosem. V komíně lze vytvořit dým chuchvalcem vaty. Celou chaloupku lze zvýraznit obarvenou bílkovou polevou ruznými potravinářskými barvami.






Perníková chaloupka č.2

1 kg medu, 1/4 l vody, 1250 g hladké mouky, po 100 g nadrobno nakrájeného citronátu a oranžátu, 40 g perníkového koření, 30 g jedlé sody, 5 oloupaných mandlí, 2 polévkové lžíce citronové šťávy, 3 bílky, 300 g práškového cukru, pečící papír

Med předvaříme s vodou a necháme vychladnout. Mouku prosijeme na vál, přidáme citronát, oranžát a perníková koření. Doprostřed mouky vyhloubíme důlek, nalijeme do něj vychladlý med s vodou. Zamícháme, nakonec přidáme jedlou sodu a vypracujeme pevné hladké těsto. Zabalíme do mikroténového sáčku a necháme 1 až 2 dny odpočívat. Na perníkovou chaloupku si vystříhneme z tvrdého papíru šablonu. Z perníkového těsta vyválíme pruhy 1 1/2 cm silné a 40 cm dlouhé a v 2-3 mm odstupech je narovnáme vedle sebe na plech. Vytvoříme tak obdélník 46x26cm. Při pečení se pruhy těsta roztáhnou, vyplní se mezery mezi jednotlivými pruhy a vznikne souvislý plát těsta, který připomíná stěnu z dřevěných trámů. Tuto část těsta pečeme 20 až 30 minut při 200. Zbylé perníkové těsto vyválíme na sílu 1 cm a vykrojíme jeden plát veliký 25 x 15 cm a jeden 35 x 28 cm. Položíme na plech. Propícháme vidličkou a pečeme 12 až 18 minut. Z plátu velikosti 40 x 26 cm, ktery jsme upekli jako první, vyřízneme ostrým nožem podle šablony štít a boční stěny chaloupky. Na přední straně vyřízneme dvířka a okno. Z hladkých plátů vyřízneme podle šablony základ na chaloupku a dva díly na střechu. Zbylé těsto vyválíme na 1/2 cm silnou placku, vykrojíme komín – jednotlivé díly a tyčky na plot. Pečeme 12-15 minut. Z bílků, cukru a citrónové šťávy utřeme polevu, kterou nejdříve ozdobíme jednotlivé díly a po jejich zaschnutí slepíme k sobě jednotlivé díly chaloupky. Polevu necháme vždy trochu zaschnout a potom lepíme další díl. Střechu a komín chaloupky potřeme polevou tak, aby připomínala čerstvě napadaný sníh a ještě posypat moučkovým cukrem.





Perníková chaloupka č.3

250 g medu, 250 g krupicového cukru, 150 g rostlinného tuku, 625 g hladké mouky, 1 a půl lžičky perníkového koření, nastrouhaná citronová kůra, 25 g kakaa, 1 vejce, 1 lžička jedlé sody, 2-3 lžíce rumu. Citronová poleva: 400 - 500 g moučkového cukru, šťáva z 1 citronu.

Med, cukr a tuk dáme do hrnce, postavíme na mírný oheň nebo do vodní lázně a mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Potom necháme vychladnout. Mouku, jedlou sodu, perníkové koření, citronovou kůru a kakao promícháme v míse, nakonec přidáme vejce, rum a medovou směs z hrnce.Vše lehce promícháme ručním šlehačem. Perníkové těsto zabalíme do mikroténového sáčku a uložíme na jeden den do chladna. Druhý den na pomoučeném vále vyválíme z těsta 5 mmm silný plát a vykrojujeme dle připravených šablon, vystřihnutých ze silného papíru, jednotlivé díly, které potom rozložíme na plech vyloženž papírem na pečení. Ze zbylého těsta vykrajujeme dveře, okenice, komín, stromky, zvířátka.... Troubu předehřejeme na 180°C a jednotlivé díly pečeme asi 20 minut.Po vyjmutí můžeme ještě narychlo, dokud je těsto ještě teplé, vykrojit otvory pro okna či dveře nebo komín. Z cukru a citronové šťávy umícháme hustou polevu, kterou ozdobíme stěny chaloupky a necháme zaschnout. Po té potřeme polevou spodní desku, po té okraje bočních a čelních stěn se štíty. Je možné si vše přidržet párátky. Postupujeme pomalu, až všechny části pevně drží pohromadě. Dále potřeme vrchní hrany všech dílů a opatrně přiložíme obě poloviny střechy. Necháme zaschnout a dozdobíme střechu.






Perníková chaloupka č.4

565 g medu, 190 g krupicového cukru, 190 g rostlinného tuku, 940 g hladké mouky, 1 a půl sáčku perníkového koření, 1 sáček kypřícího prášku, 2 vejce. Na zdobení: 500 g moučkového cukru, 2 bílky, potravinářské barvivo, kakao, mandle, kandované ovoce, čokoládové ozdoby (srdíčka, kytičky...), moučkový cukr, kokosová moučka.

Med, cukr a tuk dáme do hrnce, postavíme na mírný oheň nebo do vodní lázně a mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Potom necháme vychladnout. Mouku, kypřící prášek, perníkové koření, promícháme v míse, nakonec přidáme vejce a medovou směs z hrnce.Vypracujeme pružné těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a při pokojové teplotě necháme asi 2 hodiny odpočinout. Potom na pomoučeném vále vyválíme z těsta 4 mmm silný plát a vykrojujeme dle připravených šablon, vystřihnutých ze silného papíru, jednotlivé díly, které potom rozložíme na plech vyloženž papírem na pečení. Ze zbylého těsta vyválíme plát 3 mm silný a vykrajujeme dveře, okenice, komín, stromky, zvířátka.... Při vykrajování musíme brát na vědomí velikost chaloupky, aby dekorace nebyly příliš velké nebo naopak. Také si můžeme vykrájet čtverečky 1 x 1 cm na okraje stěny, na plot plaňky veliké 2,5 x 1 cm (podle toho kolik planěk chceme) a k nim prkno 15 x 1cm.Troubu předehřejeme na 190°C a jednotlivé díly pečeme asi 15 - 20 minut. Vykrájené díly asi jen 12 minut. Po vyjmutí můžeme ještě narychlo, dokud je těsto ještě teplé, vykrojit otvory pro okna či dveře nebo komín, jestli jsme to neudělali již před pečením. Z cukru a bílků umícháme hustou polevu, kterou rozdělíme do misek a obarvíme různým potravinářským barvivem. Potom z pergamenového papíru vytvoříme kornoutky a naplníme je polevami (potom kornoutkům ustřihneme špičky), kterými ozdobíme stěny a malé části chaloupky a necháme zaschnout. Popřípadě na ozdobu z polevy přilepíme různé ozdoby z mandlí, kandovaného ovoce apod. Po té potřeme polevou spodní desku, po té okraje bočních a čelních stěn se štíty. Je možné si vše přidržet párátky. Postupujeme pomalu, až všechny části pevně drží pohromadě. Dále potřeme vrchní hrany všech dílů a opatrně přiložíme obě poloviny střechy a komín.Ke straně boční stěny přilepíme malé čtveřečky. Necháme zaschnout a dozdobíme dle fantazie.Z chomáčku vaty vyrobíme kouř. K přední stěně polevou přilepíme dveře. Potom vyrobíme plot: na dlouhé prkno přilepíme krátké plaňky. Na spodní desku, kam budeme dávat plot naneseme polevou pruh, do kterého vsadíme celý plot. Aby nám zaschnul rovně, můžeme si pomoci párátky.






Vánoční stromeček

Použijeme zbytky těsta z předešlých receptů.

Z těsta vyválíme plát silný 5 mm a vypichujeme hvězdy, asi v pěti velikostech, které dáme péct do trouby asi na 15 minut při 200°C. Po vychladnutí je slepujeme bílkovou polevou na sebe od největší do nejmenší vždy tak, aby se jednotlivé paprsky nepřekrývali a vytvářeli dojem skutečného stromečku. Nakonec můžeme do polevy přidat zelené potravinářské barvivo a stromeček nazdobit dle vlastní fantazie třeba dortovým sypaním nebo stříbrnými kuličkami.




Bílková poleva na zdobení

1 bílek, 14 až 20 dkg cukru moučky dle velikosti bílku.

Velmi důležité je připravit správně hustou polevu. Budeme na ní potřebovat 1 bílek (bez zbutků žloutku) a nejméně 14 dkg cukru moučky pro bílek ze středně vělikého vajíčka. Je-li bílek větší bude potřeba 18 až 20dkg cukru moučky. Ještě důležitější je cukr před použitím nejméně dvakrát prosít přes husté síto a pak ihned použít. Cukr se prosévá, aby v něm nezůstali drobné hrudky a aby neucpávali kornoutek nebo sáček. Bílek třeme nebo šleháme el.šlehačem a postupně přidáváme cukr. Šleháme asi 10 až 15 minut. Polevu lze vytvořit i ručně třením. Správně připravená poleva je lesklá, hladká a neroztéká se. Kvalitu polevy si můžete vyzkoušet tak, že namočíte párátko do hotové polevy a udělat čárku na kousek perníčku. Když se čárka nerozteče a za několik minut ztvrdne, je poleva připravená správně. Pokud chcete malovat perníčky barevně, oddělte části hotové polevy do mističek a přidejte do každé trochu vybrané potravinářské barvy. Polevu můžete udržet v použitelném stavu i několik dní a to tak, že misku, ve kterém je poleva, vlhkou utěrkou. Poleva zůstane stále vláčná a neztvrdne. Při zdobení lze během dne udržet polevu vláčnou tím, že misku s ní přikryjeme mikrotenovým sáčkam.




Zdobení mikrotenovým sáčkem

Podle tradice se zdobí skládaným kornoutkem, ale zdobení mikrotenovým sáčkem je pro ty, co se nezabývají zdobením perníčků profesionálně, mnohem rychlejší a bezproblémovou metodou.

Vezměte malý mikrotenový sáček. Zkraťte jeho výšku zhruba na polovinu a v jednom rohu odstřihněte část sáčku pod svarem, aby nepřekážel při zdobení (pozor ať neprostřihnete sáček!) Takto upravený sáček naplněte v rohu asi 3-4 polévkovými lžícemi polevy a pevně zakruťe horní část tak, až se vypne špička sáčku. Potom na horní části uvažte uzel. Nakonec ze špičky opatrně odstřihněte sáček tak, aby vznikla malá dírka. Kdyby jste vystřihli větší nebo se během používání sáčku dírka zvětšila, je potřeba polevu přendat do jiného sáčku. Na závěr ještě rada, která je dosti účinná při ucpání sáčku, ale je velmi nehygienická: ucpe-li vám hrudka dirku v sáčku, zkuste ji opatrně vycucnout.




Ostatní rady

Co by vás ještě mohlo zajímat......

  • Místo vlastnoručně vyrobených šablon na chaloupku, lze šablonu na ni přímo koupit v domácích potřebách.
  • I formičky na stromečky lze koupit......o zvířátkách nemluvě....
  • Komín nemusí být sestavený ze 4 dílů, stačí kousek perníku nalepit na střechu.
  • Chaloupku nemusíme dělat přesně dle předlohy, můžeme si míry zmenšit či zvětšit, podle toho, jak velkou chaloupku chceme.
  • Chaloupku lze udělat zimní, ale i letní, když polevou obarvenou na zeleno vytvoříme trávu a na parapet oken nakreslíme kytičky.
  • Velmi hezky vypadá chaloupka postavená na oválný nebo i kulatý podklad.
  • A rada na konec: zapojte do "stavby" chaloupky svoji fantazii, nevadí, že nebude nazdobená tak, jak to vidíte u těch, kteří opravdu zdobit umí, protože vaše chaloupka bude originál a vašim dětem se určitě bude líbit vždycky a o to víc, když vám samy se zdobením chaloupky pomohou.





© 2005 ZO ČSV Říčany, Webmaster: Šmídová Marie