Domů  
  Novinky   
  ZO ČSV Říčany   
  Zveme vás   
  Z naší činnosti   
  Napište nám   
 
 
  Jak začít  
  Fotogalerie  
  Medové recepty  
  Perníkové chaloupky  
  Odkazy  


Úvod
Medovník
Perníčky
Perníky
Ostatní
Nápoje
Lékárna

Medové recepty

- perníky



Babiččin perník
Hvězdičky zdobené ořechy
Babiččina rada
Medové srdce
Perníkové řezy
Čokoládová poleva
Staročeský perník s ořechy
Hrnkový perník - tip pro rychlý moučník
 




Babiččin perník

500 g hladké mouky, 1 balíček prášku do perníku, 1 lžička prášku do pečiva, 200 g moučkového cukru, 150 g tuku (Hera, máslo...), 4 lžíce tekutého medu, 2 žloutky, 1/4 l mléka, po lžičce citronové a pomerančové kůry, 1 lžička skořice, hrst rozinek, hrst nasekaných ořechů, marmeláda.

Mléko ohřejeme a rozmícháme v něm med, cukr, žloutky i tuk. Mouku smícháme s práškem do perníku a s práškem do pečiva, přidáme nastrouhanou kůru z citronátu a pomeranče, skořici, spařené rozinky (nebo i namočené předem v rumu) a nasekané ořechy. Těsto v míse zaděláme mlékem s rozmíchanými přísadami a důkladně vše promícháme. Pokud bude těsto příliš husté, přidáme ještě trochu mléka. Pekáč vymastíme tukem, vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou, vlijeme do něj těsto, urovnáme ho a v předehřáté troubě při 180 stupních Celsia pečeme asi 40 minut. Po vychlazení můžeme perník rozkrojit a potřít marmeládou, přelít čokoládovou či rumovou polevou, nebo jen pocukrovat.




Hvězdičky zdobené ořechy

Na 8 kousků si připravíme: 250 g medu, 125 g cukru, 1 vanilkový cukr, 125 g másla, 4 vejce, 200 ml smetany ke šlehání, 1 sáček koření do perníku, 500 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 100 g mletých lískových oříšků, tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu, 150 g tmavé čokoládové polevy, 25 g ztuženého tuku, 20 g sekaných pistácií, 8 půlek vlašských ořechů.

Med, cukr, vanilkový cukr a máslo ohříváme tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí. Necháme vychladnout. Do směsi přidáme vejce, smetanu, oříšky a mouku s přáškem do pečiva a s perníkovým kořením. Vypracujeme hladké těsto, které rozetřeme na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě 20-25 minut. Necháme vychladnout. Tvořítkem z perníku vykrojíme asi 8 hvězdiček (o průměru 10 cm). Čokoládovou polevu nasekáme a spolu s tukem rozpustíme ve vodní lázni. Vrchní stranu hvězdiček namáčíme v polevě, ozdobíme sekanými pistáciemi a půlkama vlašských ořechů. Necháme ztuhnout.




Babiččina rada

Perník i dort nejlépe rozkrojíte širokým nožem namočeným do horké vody.




Medové srdce

1 vejce, 1 lžíce medu, 100 g pískového cukru, 30 g Hery (nebo jiného rostlinného tuku), 1 lžička jedlé sody, 250 g hladké mouky, rybízová (nebo jiná pikantní) zavařenina. Krém: 125 ml mléka, 2 lžíce solamylu, 50 g másla, 100 g moučkového cukru.
Na ozdobu: čokoládová poleva, rozpůlené mandle.

Do kastrůlku vložíme postupně vejce, med, cukr a tuk a ve vodní lázni šleháme tak dlouho, až je směs hladká a teplá. Poté přisypeme jedlou sodu a šleháme, dokud nezhoustne. Na vál prosijeme mouku, přidáme medovou hmotu zpracujeme vláčné těsto. Rozdělíme je na 3 stejné díly, které vyválíme na pláty. Z nich vykrojíme 3 stejně velká srdce, které postupně upečeme na vymazaném a vysypaném plechu ve středně vyhřáté troubě. Mezitím si připravíme krém: mléko rozmícháme se solamylem a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a postupně do něj zatíráme vychladlou kaši, až vznikne hladký krém. Vychladlá srdce spojíme střídavě krémem a zavařeninou, zatížíme prkénkem a necháme přes noc v chladu proležet. Druhý den potřeme perník čokoládovou polevou a odzdobíme ho rozpůlenými mandlemi.




Perníkové řezy

250 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 1 kypřící prášek do perníku, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička tlučeného hřebíčku, citronová kůra, 125 ml mléka, 1 lžíce medu, 20 g másla, 1 vejce, 50 g strouhaných ořechů, zavařenina.
Na ozdobu: čokoládová poleva, přepůlené loupané mandle.

Do mísy nasypeme mouku, cukr, kakao, prášek do perníku, koření a citronovou kůru. Pak lehce ohřejeme mléko, ve kterém rozpustíme med a máslo. Směs přidáme do mísy, přimícháme vejce, strouhané ořechy a vypracujeme těsto, které nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a zapékáme asi 15 minut v mírnější troubě. Ve středně teplé troubě dopečeme. Vychladlý perník rozkrojíme, potřeme vrstvou zavařeniny a svrchu polijeme čokoládovou polevou. Necháme trochu zaschnout a ozdobíme rozpůlenými mandlemi.




Čokoládová poleva

150 g čokolády na vaření, 50 g másla

Čokoládu nalámeme a rozpustíme ji společně s máslem ve vodní lázni na vařiči. Mícháme, a když je hladká a teplá, potíráme jí cukroví. (Polevu můžeme samozřejmě použít i na dorty - v tom případě potřebujeme dvojitou dávku všech ingrediencí.)




Staročeský perník s ořechy

400 g polohrubé mouky, 1/2 kg medu, 120 g másla, 3 celá vejce, 1 prášek do perníku, 50 g mandlí, 50 g vlašských ořechů.

Med rozehřejeme ve vodní lázni a necháme v něm rozpustit máslo. Za stálého míchání přidáme rozkvedlané žloutky. Vše nalijeme do prosáté polohrubé mouky promíchané s práškem do perníku. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh ze tří bílků, aby se příliš nerozbil, a těsto nalijeme na vymazaný plech vysypaný moukou. Povrch perníku posypeme oloupanými nasekanými mandlemi a pokrájenými jádry vlašských ořechů a pečeme v předem vyhřáté troubě přibližně 30 minut.




Hrnkový perník - tip pro rychlý moučník

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1/2 hrnku cukru, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 prášek do perníku, 1-2 lžíce kakaa, 2 vejce, 2 hrnky mléka, 1/2 hrnku oleje.


Všechny suroviny dobře promíchejte a vlijte do vymazané a moukou vysypané remoskové mísy. Pečte zvolna 40 - 45 minut. Pro slavnostní příležitost můžete po vychladnutí perník polít čokoládovou polevou a ozdobit.




© 2005 ZO ČSV Říčany, Webmaster: Šmídová Marie